donderdag 16 april 2015

Duidelijk grensoverschrijdend belang


HvJEU 16 april 2015 in zaak C-278/14 (SC Enterprise Focused Solutions SRL):


8             Op 20 november 2013 heeft de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia een online aanbesteding uitgeschreven met het oog op het afsluiten van een contract voor de levering van computersystemen en -apparatuur. De geraamde waarde van de opdracht bedroeg 259 750 Roemeense lei (RON), exclusief btw. Dit bedrag komt overeen met ongeveer 58 600 EUR.
9             In de aanbestedingsstukken werd wat betreft de centrale eenheid van de computers vermeld dat de processor „ten minste” een „Intel Core i5 3,2 GHz-processor of een gelijkwaardige processor” moest zijn.

HvJEG 3 december 2001 in zaak C-59/00 (Bent Mousten Vestergaard/Spøttrup Boligselskab) is dus niet direct relevant. Dat arrest handelt over het ‘vrij verkeer van goederen’. En ging weliswaar ook om een ‘onderdrempelige opdracht’, maar daar was de vermelding „of daarmee overeenstemmend” weggelaten. In onderhavige zaak ligt dat laatste dus anders.

Allereerst, in beginsel niets nieuws onder de zon:

20          Aangaande de objectieve criteria die kunnen duiden op het bestaan van een duidelijk grensoverschrijdend belang, heeft het Hof reeds geoordeeld dat met name het aanzienlijke bedrag van de betrokken opdracht, in combinatie met de plaats van uitvoering van de werken of de technische kenmerken van de opdracht, dergelijke criteria kunnen zijn. De verwijzende rechter kan bij zijn algemene beoordeling van het bestaan van een duidelijk grensoverschrijdend belang tevens rekening houden met het bestaan van klachten van in andere lidstaten gevestigde marktdeelnemers, mits wordt nagegaan of het werkelijke klachten en geen schijnklachten betreft (zie arrest Azienda sanitaria locale n. 5 „Spezzino” e.a., C-113/13, EU:C:2014:2440, punt 49 en aldaar aangehaalde rechtspraak).

Wat echter wel ‘nieuw’ lijkt:

21          In casu zou de in het hoofdgeding aan de orde zijnde opdracht, niettegenstaande de geringe waarde ervan en het ontbreken van een toelichting van de verwijzende rechter, een duidelijk grensoverschrijdend belang kunnen vertonen, gelet op de feiten van het hoofdgeding, in het bijzonder het feit dat deze zaak betrekking heeft op de levering van computersystemen en -apparatuur met een referentieprocessor van een internationaal merk.

En daar zit iets in. En kan in beginsel het nodige betekenen voor (de) ‘bestekken’ die (niet zelden) internationale merken (‘of gelijkwaardig’) vermelden. In verband met ‘transparatieverplichtingen’ e.d. Hoeveel ‘bekende’ merken zouden overigens ‘niet-internationaal’ zijn?

Wederom een reden, waarom merken voorschrijven (eigenlijk) ‘niet handig’ is. Of kan zijn.

Vergelijk (immers):


Over de andere ‘transparantieverplichting’ kent onderhavig arrest ook nog duidelijke rechtsoverwegingen:

26          De transparantieverplichting heeft met name tot doel te waarborgen dat elk risico van willekeur door de aanbestedende dienst wordt uitgebannen (zie wat betreft artikel 2 van richtlijn 2004/18, arrest SAG ELV Slovensko e.a., C-599/10, EU:C:2012:191, punt 25 en aldaar aangehaalde rechtspraak).
27          Dit doel zou niet worden bereikt indien de aanbestedende dienst zich zou kunnen onttrekken aan de door hemzelf vastgestelde voorwaarden. Zo is het hem verboden om gunningscriteria tijdens de gunningsprocedure te wijzigen. Voor de technische specificaties hebben het beginsel van gelijke behandeling en het verbod van discriminatie alsook de transparantieverplichting op dit punt hetzelfde effect.
28          Derhalve verbieden het beginsel van gelijke behandeling en de transparantieverplichting de aanbestedende dienst om een inschrijving die voldoet aan de in de aankondiging van aanbesteding gestelde eisen, af te wijzen op gronden die niet in die aankondiging staan (arrest Medipac - Kazantzidis, C-6/05, EU:C:2007:337, punt 54).

De aanbestedende dienst moet zich aan zijn eigen ‘spelregels’ houden. Om de zoveel tijd niet verkeerd, om (weer eens) te vermelden en te benadrukken. En betekent (dus) ook, van te voren goed nadenken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten